tisdag, november 21, 2006

Honest Jons



För inte så länge sedan besökte jag en liten skivbörs i Atlasområdet och jag kom under en eftermiddag att botanisera länge och väl bland all cd och vinyl framför mig tills jag slutligen efter viss beslutsvånda fastnade för ett dubbelalbum med den amerikanska soulsångerskan Bettye Swann utgivet på etiketten Honest Jons.

Honest Jons är inte enbart ett skivbolag som ger ut intressant musik,det är också namnet på en legendarisk skivaffär i London som kom att etablera sig i början av 70-talet då grundaren Jon Clare drog igång dess verksamhet. Den första affären kom att ligga på Golborne Road, i en byggnad som varit slakteributik innan men som numera är moské och sortimentet var till en början förhållandevis blandat med en tonvikt lagd på vinyl och jazzutgåvor.

Honest Jons skulle dock snart komma att växa och i slutet av 70-talet hade Jon utökat med några systerbutiker, varav en i Camden Town som var populär bland skivköparna. 1979 startade man på Portobello Road och där återfinns Honest Jons än idag. Jon drog sig tillbaka i mitten av 90-talet och affären drivs idag av gamla anställda som har fört traditionen vidare. Fokus ligger fortfarande på vinyl och jazzvinyl, samtidigt som det finns ett stort utbud av soul och reggae. Historiskt har Honest Jons även spelat en viss roll för reggaens framväxt då man var först i London med att anställa en rastafarian som butiksbiträde.

Vid sidan av skivaffären driver Honest Jons sedan några år tillbaka grammofonlabeln med samma namn tillsammans med musikern Damon Albarn. Skivetiketten är tänkt att återspegla Honest Jons verksamhet och utbud som också utgörs av world music. Man har den senaste tiden gett ut en hel del musik från Västafrika, däribland Kokanko Sata från Mali i samarbete med Albarn, liksom Lobi Traore och nigerianska Lagos. En titel som Never the same är en intressant utgåva av brittisk folk med artister som Damien Rice, David Gray och Beth Orton.
Gör gärna ett besök nästa gång ni är i London.