torsdag, september 07, 2006

Något om Weather Report

En grupp som har kommit att intressera mig i mitt utforskande av alternativa musikstilar på senare tid är Weather Report. För den som sällan eller aldrig lyssnar på experimentell jazz skulle detta kunna vara en spännande introduktion. Weather Report är gruppen som kom att bli en av 70-talets mest betydande inom den gränsöverskridande och nyskapande stilen jazzfusion som vid denna tid var en viktig strömning.

Via blandningen av funkrock och jazz kombinerat med exotiska rytmer uppnådde Weather Report ett helt nytt sound som blev till ett avgörande bidrag för genren som helhet. Gruppen tog form 1970 då keyboardisten Joe Zawinul och saxofonisten Wayne Shorter bestämde sig för att börja samarbeta. De bägge hade tidigare spelat tillsammans med jazzlegenden Miles Davis som i slutet av 60-talet var inne i en elektrisk era, vid denna tid utkom också albumen In a Silent Way(1969) och Bitches Brew(1970) som hör till de tidigaste inom jazzfusion. Influerade av Miles Davis pionjärgärning började Zawinul och Shorter att skapa eget material, något som snart skulle leda fram till en rad album, varav det finns två jag vill uppmärksamma lite extra.



Det första heter Black Market och utkom 1976. Detta album var i många avseenden banbrytande och i hög grad ett av Weather Reports mest utpräglade i fusiongenren.
Skivans titelspår bär på inslag av exotism som för tankarna till Afrika parat med ett distinkt groove i form av bas och percussion. Det har också vissa likheter med Frank Zappas ljudbilder. 'Cannonball' är en fin hyllning till en annan jazzlegend nämligen Cannonball Adderley som just hade gått bort vid tiden för inspelningen av denna skiva. 'Barbary Coast' har en funkig prägel medan ett spår som 'Gibraltar' börjar stilla med havets svall och ljuden från ett fartyg som signalerar för att snart övergå i ett snabbare funkigt upbeat med sax, bas, elpiano och synth.



Det andra albumet med titeln Heavy Weather utkom 1977, detta hör också till Weather Reports mest kända, med på skivan återfanns bland annat spåret 'Birdland' som blev till en megahit. Albumet blev också det första som sålde i en miljon exemplar i genren. Även om just denna skiva tilltalade många lyssnare och blev den mest uppmärksammade så är kanske Black Market intressantare. Båda hör definitivt till Weather Reports främsta.

Gruppen bestod utöver de två fasta medlemmarna Zawinul och Shorter av en rad andra musiker som man skiftade mellan de olika skivorna. En som fanns med på både Black Market och Heavy Weather var bland annat basisten Jaco Pastorius. Weather Report har gett ut sjutton album och är intressanta och givande om man gillar musikaliska experiment.