tisdag, juli 11, 2006

Hyllning till Heiner Müller

Läser med stor behållning diktsamlingen Farväl till Berlin av Heiner Müller (Symposion) i översättning av Lars Bjurman. Det som tilltalar mig är stilen som i många avseenden bär på ett arv från förebilden Bertold Brecht. Müller är kanske mest känd för sina teatertexter med Hamletmaskinen och Medea som centrala och betydande verk men han skrev även poesi. Ovanstående diktsamling som omfattar ett urval av hans texter tillkomna åren 1950-1995 uppvisar flera intressanta drag.
Lyriken är ofta skriven på orimmad vers och är närmast att likna vid prosadikt.Dikterna bär på starka känsloladdade bilder och varvar grekisk mytologi, referenser till Shakespeare och Brecht med kritik mot efterkrigstidens Tyskland.Döden är också ett återkommande tema i Müllers diktning. Från 1970 och framåt börjar han experimentera mer med stilen vilket visar sig när han betonar vissa ord eller fraser i texten genom att skriva dem med stora bokstäver.Ett grepp som stilistiskt skapar en effektiv kontrastverkan. Müller betraktas idag som en av Tysklands främsta dramatiker och hans repertoar uppvisar en enastående bredd. Utöver pjäsförfattandet var han
även verksam som regissör, teaterledare och redaktör.
Vill man vill läsa mer om Heiner Müller rekommenderar jag boken A Heiner Müller Reader - Plays, Poetry, Prose av Carl Weber.