måndag, oktober 06, 2008

The Lüneburg Variation - Paolo Maurensig

Är man det minsta intresserad av det klassiska spelet schack med dess invecklade strategier och kombinationer skulle en bok av det här slaget kanske kunna intressera en som läsare. Det är dock ingen nödvändighet då man tar sig an denna psykologiska spänningsroman av den italienske författaren Paolo Maurensig.
Som läsare kastas man nästan genast in i dess handling då man exponeras inför en nyhet i tidningarna som förkunnar att en viss Dieter Frisch avlidit i sitt hem inte långt utanför Wien under något oklara och mystiska omständigheter. Genom berättaren får vi snart veta litegrann om den avlidne huvudpersonen Frisch som beskrivs som en stillsam vanemänniska med ett välordnat liv. Veckorna tillbringar han på sitt arbete på ett kontor i München där han också har älskarinnan Hilda och en lägenhet och om fredagarna, i slutet av varje arbetsvecka återvänder han med tåget hem till Wien och sin praktfulla villa med dess parkliknande omgivningar.
En av hans verkligt stora passioner här i livet är schack, en sysselsättning han ägnar sig åt på egen hand liksom på sina tågresor, inte sällan med affärskompanjonen Baum som motspelare. Efter att ha tagit del av denna inledande öppning får läsaren genom Maurensigs berättare följa fortsättningen på historien via en återblick. Berättelsen tar i det skedet ny fart då Frisch på sitt kontor i München en dag mottar ett meddelande av sin sekreterare som berättar att någon, som inte ville presentera sig med sitt namn har sökt honom. Detta markerar också början på fortsättningen som rymmer ett fascinerande innehåll. Med sin debutroman har Paolo Maurensig lyckats skapa en stark berättelse som griper tag i läsaren från början till slut, detta via en snillrik berättarstruktur vars handling i all sin originalitet utgör ett intressant bidrag till litteraturen.

Maurensig, Paolo. The Lüneburg Variation. Orion Books,1998.