söndag, oktober 05, 2008

Piet Hein - multitänkare och universalist



Den danske matematikern, författaren, uppfinnaren och formgivaren Piet Hein föddes 1905 i Köpenhamn. Efter avslutad studentexamen på Metropolitanskolan i den danska huvudstaden kom Hein att studera filosofi vid Köpenhamns universitet, därpå följde studier vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Efter en tid i Stockholm återvände Hein till Köpenhamn för studier i teoretisk fysik vid Danmarks Tekniska Universitet och Niels Bohr-Institutet.

Mångsidigheten är något som är utmärkande för människan och multitänkaren Piet Hein, han såg ingen motsättning mellan vare sig konst, filosofi eller naturvetenskap, och livet igenom kom han att utveckla sig parallellt som konstnär, vetenskapsman och innovatör.

I Norden har Piet Hein kanske blivit mest känd för sina kortdikter som går under benämningen gruk. De första dikterna publicerades under pseudonymen Kumbel i tidningen Politiken under den tyska ockupationen av Danmark. Gruken är till formen en sorts underfundiga aforismer, koncisa dikter skrivna på fri vers fyllda med livsvisdom som många kan känna igen sig i. Dikterna blev med tiden runt 10.000 till antalet, ett flertal av gruken har översatts från danska till en rad andra språk och finns även i svensk översättning. Med denna omfattande och originella produktion har Piet Hein givetvis berikat det danska kulturlivet och språkutvecklingen i stort, varför han också förtjänar visst utrymme då man diskuterar texter skrivna på danska.

Då Piet Hein i slutet av 1950-talet arbetade som konsult i ett stadsplaneringsprojekt omfattande utformningen av rondellen vid Sergels Torg i Stockholm utvecklade han den geometriska figuren superellips, vars form blev till en lösning på trafikproblematiken vid tiden.
Som ett mellanting av oval och rektangel kom superellipsen att återkomma även vid design av lampor och möbler, ett sådant exempel är bordet Superellips(1969) som Hein formgav ihop med Bruno Mathsson för möbeltillverkaren Fritz Hansen.

Litteratur
Fiell, Charlotte & Peter.Scandinavian design. Taschen, 2002.
Hein, Piet. Gruk - på svenska. 2001.
http://www.piethein.com
http://da.wikipedia.org/wiki/Piet_Hein