söndag, november 26, 2006

Londonkorrespondens

Författaren Carl-Johan Vallgren är kränkt och mejlar Svd's Andres Lokko i London. Lokko svarar på karakteristiskt manér i en rolig fredagskrönika.

Carl-Johan Vallgren är också underhållande; läs gärna den bitska För herr Bachmanns broschyr. Den handlar om en i utlandet bosatt svensk författare som en dag mottar ett brev från en viss herr Bachmann då denne vill ha en presentation till en broschyr. I detta skede utvecklar sig romanen till en starkt kritisk och svartsynt hatmonolog om det forna hemlandet där författaren spyr ut sin galla över en rad svenska företeelser. Inte sällan är kritiken befogad, ibland är tonen pessimistisk i överkant. Sammantaget erbjuder Vallgrens bok ett intressant utlandsperspektiv på svensk kultur vilket är givande och bra.

Läser lite igen och mejlar Dagens Nyheters Caspar Opitz som i all hast råkat sammanblanda protestanter och katoliker i en artikel om Nordirland. Caspar svarar att han den senaste tiden haft fullt upp med den radioaktive spionen. Passar på att ge Opitz välförtjänt beröm för utmärkt Londonbevakning och god uppföljning av händelserna kring Alexander Litvinenko.

En helg vikt åt läsning. Och korrespondens.