tisdag, juli 10, 2007

En hyllning till Pappa Povel



En mästare har vi i dig mist Povel Ramel
ty orden och musiken kommer vi så sakna,
detta underbara skrammel
Du behövde inte så ofta leta efter rytmen
för den fanns redan där så inget onödigt fammel.

Med dina visor tog du hela svenska folkets själ i hamn
i storm eller stiltje så kommer du för alltid att vara i vår famn.

Under alla dina år kunde du med musik formbart måla
sånger med glädje , som vi minns och nu sitter du
och kan med Cornelis, Bellman och Taube om detta skåla
för du vet att dina alster kommer för alltid
spelas i någon musikers dystra håla.

I sorg som i glädje är du saknad för du har satt en stämpel
på all slags svensk musik oavsett stil,
så vi borde nog resa till din ära ett tempel,
för ingen idag kan vara som du, en förebild
där är du ett evigt lysande exempel.

Tack Povel för all din sång
och med en klunk öl tackar jag
för mig denna gång.

Av Johan Lövås

söndag, juli 08, 2007

Live Earth - några intryck

Har inte kunnat undgå den världsomspännande miljögalan Live Earth, slog på teven under lördagseftermiddagen när de sände från London. Då stod ett återförenat Genesis på scen och framförde några låtar, därefter följde studiosamtal innan man visade mer från Hamburg, Tokyo, Johannesburg och alla de andra städerna. Jag har sett och hört lite av varje i form av Duran Duran, Snowpatrol, Razorlight, John Legend, en nyskriven låt av Madonna, Kasabian, Beastie Boys, Metallica, Snoop Dog, Nunatak samt ett stort antal-varav flera välgjorda-kortfilmer på temat global uppvärmning och miljö.

De duggar rätt tätt nu dessa galor.Live 8 för två år sedan bara.Denna gång kommer initiativet från Al Gore och amerikanskt håll.En annan som tidigare gjort sig känd för sitt engagemang är Bob Geldof som varit en drivande kraft och initiativtagare till stödgalor till förmån för tredje världen.På 80-talet bildade han tillsammans med en rad kollegor Band Aid som sedan ledde vidare i Live Aid-galorna till förmån för de svältande i Afrika. Det är aldrig fel att musiker engagerar sig i frågor som rör omvärlden.Genom att medverka i eller anordna konserter av det här slaget visar man att man bryr sig och vill påverka.

Idag gäller det klimatet och moder jords framtid.Det är aldrig fel att uppmärksamma klimatproblematiken, och den globala miljöfrågan har väl aldrig har varit mer aktuell än nu.Samtidigt som syftet är gott så ställer man sig också frågan om ett evenemang av det här slaget ger någon effekt i förlängningen. Jag tror ändå att det kan vara bra.Förhoppningsvis kan det få fler människor att bli mer medvetna och alla kan ju göra en miljöinsats det är jag övertygad om. Jag tror på tygkassar men jag minns också låten Do they now it's Christmas? fortfarande av någon anledning.